Meer over het Duikhuis – Duiken voor doven en slechthorenden

Gebarend de onderwaterwereld in!

Ben jij doof of slechthorend en ontzettend benieuwd naar de wereld onder water? Leer duiken, en ja, dat doe je gewoon met een tolk Nederlandse Gebarentaal.

In de zomer van 2015 was het zover. Vanaf dat moment konden doven en slechthorenden professioneel duikles krijgen met de hulp van een gespecialiseerde duiktolk Nederlandse Gebarentaal. Met deze mogelijkheid wil het Duikhuis dove en slechthorende mensen gemakkelijker kennis laten maken met de onderwaterwereld.

Je volgt in principe gewoon dezelfde duiklessen als een horende persoon, met éen extra component: jij wordt bijgestaan door een speciaal door het Duikhuis opgeleide duiktolk. Bij het inschrijfformulier van de cursus geef je dit aan, heel gemakkelijk. Op deze manier mis je niets van wat er boven water gezegd wordt. Onder water draai je mee met de gehele groep.

Maak hier kennis met de Duikhuis duiktolken.

Eerst een medische verklaring nodig voordat je onder water kan? Klik hier voor de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Doofvriendelijk Duikcentrum
Tijdens ons openingsevenement in juni 2015 nam Duikhuis eigenaar Eric Schunselaar geheel verrast uit handen van Alexander Bosman van de Stichting Welzijn voor Doven Amsterdam het keurcertificaat “Doofvriendelijk” in ontvangst. De Stichting zag ons initiatief als een perfect voorbeeld van een doofvriendelijke organisatie. Door het trainen van de duikinstructeurs in de Nederlandse Gebarentaal door Gebaren.nl en het opleiden van de tolken tot duikers, weten we van twee kanten goed hoe je een veilige en comfortabele duikles geeft.

Duiklexicon gebarentaal
Voor het Duikhuis heeft Arno Roeleveld samen met Gebaren.nl een lexicon van gebaren gemaakt voor specifieke duiktermen en heeft de geschreven samenvatting van de basiscursus Open Water 1 van PADI volledig vertaald naar zijn moedertaal, de Nederlandse Gebarentaal. Bij iedere cursus krijgt een cursist, die de Nederlandse gebarentaal beheerst, naast een tolk ook toegang tot deze samenvatting en de films met deze specifieke gebaren om te zorgen dat er geen verwarring ontstaat tussen de cursist en instructeur. Daarmee wordt het plezier en de veiligheid voor de klanten van het Duikhuis vergroot.

Dus, zien we je snel, onder water bij het Duikhuis?

fb-icontw-iconli-icon