Het is nog winter, kans op ijs in het buitenwater is nog aanwezig. Wie denkt er nu aan om onder water te gaan? Maar onder de oppervlakte zijn de voorbereidingen aan de gang voor de Scuba Challenge 2024. Een nieuwe opzet, die start met een ‘droge’ impactdag in maart of april om daarna snel onder water te gaan. Vanaf 1 februari a.s. kan je inschrijven op de website scubachallenge.nl.

Ben je benieuwd hoe het is om Ocean Ambassador te worden? Lees de interviews met Laurens, Bram, Danique en Menno, Noa en Mylan.

The Scuba Challenge is een MDT programma van Stichting Helping Heroes | MDT en het Duikhuis. Samen leiden we jongeren en jongvolwassenen op tot de nieuwe generatie Ocean Ambassadors. Mensen die geven om de onderwaterwereld en zich daar actief voor inzetten.

Tijdens The Scuba Challenge halen deelnemers hun duikbrevet, ontwikkelen hun talenten, ontmoeten anderen én zetten zij zich actief in voor de onderwater wereld. Door zwerfvuil op te ruimen, onder water én boven water. Door challenges aan te gaan om hun eigen ecologische ‘footprint’ te verminderen en de onderwaterwereld te herstellen.

Laurens vertelt over zijn ervaring met The Scuba Challenge:

‘Ik vond deze manier van lesgeven heel waardevol’

De 27-jarige Laurens was een van de deelnemers van de vorige editie van The Scuba Challenge. Laurens is werkzaam als functioneel beheerder bij het waterschap Hollandse Delta en als paardengebitsverzorger bij een dierenartspraktijk. Daarvoor studeerde hij Sustainable Development in Utrecht en maakt hij graag muziek. Heel divers dus, maar hoe komt iets als duiken dan bij iemand als Laurens op zijn pad?

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met het Duikhuis?
“Een van mijn voormalige huisgenoten stuurde een advertentie van de scuba challenge naar mij door. Ik had geen idee hoe hij daaraan was gekomen, maar het leek hem wat voor mij. Ik vond het een hele leuke kans om te leren duiken.”

“Het is dus eigenlijk via-via op mijn pad gekomen, maar het paste mij echt heel goed. Ik vond het heel erg leuk om te doen en was van plan om meteen door te gaan met rescue diving of iets dergelijks.”

Had je nog bepaalde verwachtingen voordat je begon of heb je het meer op je af laten komen?
“Vooral het tweede. Ik meende van tevoren te hebben gelezen dat we eerst begonnen met binnen- en buiten duiken en de clean-up ergens in de Noordzee zou zijn. Ik had dus in mijn hoofd dat je met een boot de Noordzee op ging om vervolgens vuilniszakken aan meuk eruit te vissen.

In werkelijkheid kregen we allemaal een schepnetje die nooit vol kwam, omdat het al erg schoon was op de plek waar de clean-up dagen plaatsvonden.”

“Verder sloot het helemaal aan op mijn verwachtingen. We kregen wel een stuk meer persoonlijke begeleiding dan ik had ingeschat. Regelmatig waren er wat mensen die ziek waren of toch niet konden, waardoor de aanwezigen meer persoonlijke aandacht kregen.”

Wat voegden de clean-up dagen verder toe aan de ervaring? Aangezien het al vrij schoon was op de duikplekken.
“Op de clean-up dagen duik je ook voor het eerst zonder begeleider. Dat geeft je dan toch de zekerheid dat je het ook prima redt zonder iemand die het al duizend keer heeft gedaan, dus dat was heel fijn. Je kunt natuurlijk ook niet klagen als het ergens juist wel schoon is. Dat is alleen maar goed.

Kun je nog iets meer vertellen over de begeleiding en wat je er goed aan vond?
“Ik heb met drie verschillende instructeurs mogen duiken. Allemaal een aparte stijl en allemaal op hun eigen manieren zeer plezierig. De ene manier spreekt wellicht meer aan dan de ander, maar ze zijn allemaal nuttig geweest. Ik vond deze manier van lesgeven heel waardevol. Je had ook mensen die alleen maar van een iemand les kregen. Daar zie ik ook wel de kracht van in; je hebt dan iemand die echt je voortgang bij kan houden, maar persoonlijk vond ik meerdere perspectieven fijn. Ik vond het helemaal top.

Wat voor advies zou je aan de volgende groep potentiële duikers geven?
“De ervaring wordt eigenlijk heel realistisch beschreven in de advertenties. En ondanks het feit dat je met de clean-up dagen niet daadwerkelijk gigantisch veel opruimt, wordt bewustwording qua duurzaam denken en doen ook buiten het duiken erg bevordert.

Zelfverzekerd het water in
Laurens vertelde ten slotte nog dat hij het heel fijn vond dat het programma verder ging dan alleen je brevet halen, maar je ook echte duikervaring opdoet: “Het is alsof je je rijbewijs hebt gehaald, maar ook wat daadwerkelijke rijervaring hebt opgedaan. Dat maakt je gewoon zelfverzekerd.”

Bram vertelt over leren duiken met The Scuba Challenge:

‘Alles wat niet lukte de vorige keer, lukte hier wel’

Bram was een van de deelnemers van de vorige editie van The Scuba Challenge in 2022. Hij heeft een brandende passie voor fotografie. Zo werkt hij als fotograaf bij duic (Utrechtse Internetcourant), is hij bezig om zijn eigen bedrijf te starten in de fotografie en heeft hij een ambitie om uiteindelijk onderwaterfotograaf te worden. Vanwege zijn affiniteit voor onderwaterfotografie paste The Scuba Challenge perfect in Bram’s portfolio.

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met The Scuba Challenge/Het Duikhuis?
“Ik zat eigenlijk gewoon te scrollen op Instagram toen ik een advertentie voorbij zag komen. Het is dus heel spontaan op mijn pad gekomen. Het leek mij heel leuk en interessant, dus ik besloot het gewoon te doen.”

Is je affiniteit met onderwaterfotografie deels de reden dat je zo gemakkelijk besloot om mee te doen?
“Ja best wel. Ik fotografeer al veel in de lucht met een drone en ik zie niet zoveel mensen die doen aan onderwaterfotografie. Het leek mij ook gewoon tof om mensen van mijn leeftijd mee te nemen in een onderwaterwereld, dus dat was al een grote reden dat ik meedeed inderdaad.”

Had je van tevoren bepaalde verwachtingen?
“Nee. Ik ging er geheel blanco in. Ik hoopte alleen dat ik een leuke tijd zou hebben. Ik kan zeggen dat dat zeker is gelukt. Beter kon het niet. De begeleiders konden zich heel goed aanpassen aan ieders situatie. Als je alles al snel onder de knie had en je door kon naar de volgende opdracht gingen ze daar in mee, maar ook mensen die het wat moeilijker hadden werden goed en relaxed geholpen.

Vulden de verschillende perspectieven van meerdere begeleiders elkaar aan of waren ze ook wel eens tegenstrijdig?
“Ik vond het heel fijn dat ik van meerdere mensen les heb gekregen. De verschillende perspectieven waren absoluut niet tegenstrijdig, maar juist heel nuttig. En als je er een keertje niet helemaal uitkwam met iemand, was er altijd wel een oplossing of kon je met iemand anders mee.”

Kun je voor de volgende potentiële deelnemers misschien kort vertellen hoe het programma er precies uitziet?
“Eerst had je een aantal avonden een soort online les met allemaal een ecologisch thema. We kregen eerst een presentatie over stichting Anemoon, waar onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld vissoorten en hun leefomgevingen. Daarna hadden we een les en een presentatie over hoe je duurzamer kan leven en over windmolens en zonnepanelen. Het stond dus echt in het teken van duurzaamheid.

“Na de lessen gingen we in het zwembad in Nieuwegein duiken in binnenwater doen. Hier leerden we dus alles een beetje. Vervolgens ga je in het buitenwater duiken en als je alles dan gehaald hebt, krijg je je brevet.”

Een geweldige ervaring
Bram heeft een geweldige tijd gehad tijdens The Scuba Challenge en zou het iedereen aanraden: “Het is superleuk, je ontmoet veel mensen en je houdt er ook veel over. Ik heb nog met minstens acht mensen contact die ik tijdens de Scuba Challenge heb ontmoet.”

Qua advies had Bram een ding te vertellen: “Koop je eigen masker en snorkel. Dan hoef je daar niet mee te kloten. Dat is echt het enige wat ik volgende deelnemers mee zou willen geven, naast dat je er gewoon met een open mind in moet gaan en het op je af moet laten komen.”