Algemene informatie duiksport

Wat is de duiksport?

De duiksport is een ontspanningssport. Of je nu wilt weten wat zich afspeelt onderwater, of je vrije tijd graag doorbrengt op of in het water, dan is de duiksport iets voor jou.

Duiken is niet gevaarlijk en niet alleen voor mariniers of geheim agenten. We mogen dan gemaakt zijn voor een leven op het land, zolang we de speciale uitrusting gebruiken, en we ons aan de regels van het duiken houden om er voor te zorgen dat het veilig is, is duiken leuk en ontspannend.

Een duikbrevet nodig?

Voor de duiksport heb je wel een duikbrevet nodig. Je moet weten welke spullen nodig hebt, hoe je die gebruikt en hoe je veilig kunt duiken. Met een brevet toon je aan over die kennis en ervaring te beschikken. Duikbases over de hele wereld zullen altijd om je duikbrevet vragen als je duikspullen wilt huren, of meewilt op een georganiseerde trip naar een duiklocatie. Om die reden is het belangrijk dat je beschikt over een brevet dat ook wereldwijd erkend wordt.

Kom ik in aanmerking?

Duiken is in beginsel voor iedereen. Er zijn echter bepaalde regels waar we ons aan houden om er voor te zorgen dat duiken gezond en ontspannen blijft. Daarom vragen we vooraf altijd om een medische verklaring waarin je een aantal vragen beantwoord die aangeven of je gezond genoeg bent voor de duiksport. Nadien kan een keuring door een duikmedisch arts noodzakelijk zijn.
Verder moet je minstens 10 jaar oud zijn. Duikers van 10 tot 14 jaar krijgen een een Junior Open Water Duikerbrevet. Met dit brevet zul je altijd met een ouder/voogd of PADI professional gaan duiken. Duikers ouder dan 14 jaar krijgen een Open Water Duikerbrevet waarmee ze zelfstandig, met een buddy, mogen duiken.

PADI

Alle duikopleidingen die het Duikhuis aanbiedt zijn onderdeel van het PADI programma. PADI staat voor Professional Association of Diving Instructors en is een van de grootste sportduikorganisaties ter wereld. PADI geniet erkenning bij duikscholen over de hele wereld. Dus een brevet dat je bij ons haalt, zal over de hele wereld geaccepteerd worden.

Beginnersbrevet – Open Water Duiker

Iedereen begint zijn carriere in de duiksport als Open Water Duiker. Dat is het eerste brevet dat je kunt halen en nodig hebt om aan te tonen dat jij (met een buddy) zelfstandig kunt duiken. Vervolgens is er een breed programma aan vervolgopleidingen die je kunt volgen om je kennis en ervaring als sportduiker uit te breiden. Kijk in ons opleidingsaanbod als je een begin wilt maken, of kom eerst gewoon eens kijken. Je bent van harte welkom.

Duiken in de tropen of in Nederland?

Waar je ook leert duiken, er zal een hele wereld voor je opengaan. Veel van ons hebben het duiken in het buitenland geleerd, maar je zult steeds meer duikers tegenkomen die weten wat zich in Nederland onderwater afspeelt. Er zijn in ons waterrijke land voldoende plassen en stukken kuststrook die het duiken in Nederland zeer de moeite waard maken. Je zult misschien geen koraal en zeeschildpadden tegenkomen, maar een eerste ontmoeting met een snoek, of de pracht van een zeebodem bedekt met anemonen, zul je ook niet snel vergeten.

Wij hopen in elk geval dat je nieuwsgierig genoeg bent om een keertje te komen kijken, of er misschien zelfs een introductieduik aan te wagen.

Dus tot ziens, bij het Duikhuis!

fb-icontw-iconli-icon